Munka- és tűzvédelmi
berendezések első kézből
Ismerkedjen meg kínálatunkkal, válogasson termékeink közül. Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!
10
éve a piacon
5000+
eladott termék
19
megyében
112
márka
Miért válasszon minket? Fontos számunkra a megbízhatóság, a minőség, és a szakértelem. Színes kínálatunknak köszönhetően Ön számos márka közül választhatja ki azokat a termékeket, melyeket munkája során használni kíván. Ragaszkodjon a minőséghez Ön is! További információk

Szolgáltatások

Tűzoltókészülékek felülvizsgálata, karbantartása

Szakértelemmel a biztonságért!

 

Minden, amit a tűzoltókészülékekről tudni érdemes!

A tűzoltókészülékek típusait töltőanyaguk szerint különböztethetjük meg, jellemzően vízzel, habbal, porral, szén-dioxiddal és halonnal oltó készülékeket ismerünk.

A tűzoltókészülékek használata nem követel meg különösebb képzettséget. Szükség esetén bárki könnyedén alkalmazhatja azokat, annál is inkább, mert mindegyiknek tartalmaznia kell rajzos és szöveges kezelési utasítást is. Emellett a tűzoltókészülékeken fel kell tüntetni a készülék megnevezését, valamint a töltet típusát, minőségét és mennyiségét, illetve az oltható tűzosztályok jelképét, valamint az alkalmazás során fellépő veszélyekre való figyelmeztetést.

Mindezek összessége azonban nem elég egy keletkezett tűz megfékezésére, csak a megfelelően működő és rendszeresen karbantartott készülékek jelenthetnek megoldást. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos a tűzoltókészülékek felülvizsgálatának időszakos és szakszerű elvégzése.

 

Tűzoltókészülékek felülvizsgálatának legfontosabb szabályai:

A tűzoltókészülékek felülvizsgálata, a készülékek ellenőrzése és karbantartása minden esetben tűzvédelmi szakvizsgához kötött tevékenység. Tűzoltókészülékek felülvizsgálatát, az évente szükséges alapkarbantartást éppen ezért kizárólag szakvizsgával rendelkező szakemberrel végeztethetjük el.

A tűzoltókészülékek felülvizsgálatára évente kell sort kerítenünk, az úgynevezett alapkarbantartás keretein belül, illetve sort kell kerítenünk minden készülék esetében negyedéves ellenőrzésre is, melyet akár az üzembentartó is elvégezhet. Ezeken túlmenően ötévente egy úgynevezett közép, tízévente pedig teljeskörű karbantartásra van szükség. Amennyiben pedig sor került a készülék használatára úgy az OKF által engedélyezett szakműhelyben szintén egy teljes körű karbantartásra van szükség.

 

Cégfilozófiánk talán egyik legfontosabb alapelve a megbízhatóság és a biztonság, hiszen egy nem megfelelő állapotú tűzoltókészülék alkalmazása akár katasztrófához is vezethet. Munkatársaink egytől-egyig megbízható, magasan képzett, több éves szakmai múlttal rendelkező szakemberek. Amennyiben tűzoltókészülékek felülvizsgálatára keres megfelelő szakembert, forduljon hozzánk bizalommal.

Tűzcsap felülvizsgálat, karbantartás

Profizmus és megbízhatóság a biztonság érdekében!

 

Tűzcsap felülvizsgálati tevékenységünk végzése során is szem előtt tartjuk cégfilozófiánk legfontosabb alapelveit. Szolgáltatásainkra jellemző a megbízhatóság és a profizmus. Valamennyi megbízónkkal szoros együttműködésre törekszünk. Munkatársaink megbízható, megfelelő szakmai tudással rendelkező szakemberek, akik több éves szakmai múlttal a hátuk mögött állnak új és régi megrendelőink rendelkezésére.

Tűzcsap felülvizsgálat fontossága és jelentősége:

Tűzcsapnak nevezzünk tulajdonképpen minden olyan speciális föld felszíni vagy föld alatti vízcsapot, amelyet tűz oltására használhatunk. Jellemzően utcai csatlakozási pontról beszélhetünk, illetve a tűzveszélyesség szempontjából kiemelt helyen kerülnek kialakításra. Tűzcsapok esetében nincs lehetőség a vízmennyiség vagy a víznyomás szabályozására, így adott nyomáson érhető el, közvetlen vízhozzáférést biztosítva a tűzoltóság számára.

A tűzoltóság rendelkezésére álló valamennyi tűzcsap felülvizsgálatát, annak szabályait az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, vagyis az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. A tűzoltóvízforrások, más néven tűzcsapok üzemképességéről, elérhetőségéről, valamint a rendszeres ellenőrzésekről, karbantartásokról és javításokról, tehát a tűzcsap felülvizsgálatáról az oltóvíz hálózat üzemben tartásáért felelős szervezet gondoskodik. A tűzcsap felülvizsgálat kizárólag érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy által elvégezhető feladat.

Tűzcsap felülvizsgálat – a legfontosabb vizsgálati szempontok:

Tűzcsap felülvizsgálata során az alábbi szempontokat kell figyelembe vennie a vizsgálatot végző szakembernek:

 • Tűzcsapok jelzőtábláinak megléte, azok adatainak helyessége, valamint láthatósága
 • Ellenőrizni szükséges az előírások, szabványok által megkövetelt feliratok, jelzések meglétét
 • Földfelszíni, közterületen elhelyezkedő tűzcsap felülvizsgálat során a felmérést végző szakembernek ellenőriznie kell az adott tűzcsap tűzoltógépjárművel való megközelíthetőségét.
 • A szerelvények és tartozékaik korrózió ellenei védelmének ellenőrzése
 • A vízhálózatról működő tűzoltóvízforrások esetében szükséges a hálózat átöblítése

Az esetlegesen feltárt hibákról, hiányosságokról minden esetben jegyzőkönyvet készítünk, melyek kijavítása az üzembentartó felelőssége.

Tüzivíz medence

Az oltóvíz algásodásáról, iszaposodásáról, szivárgásáról, a fémből készült tartályoknál a korrózió elleni védelem szükségességéről írásban kell értesíteni az üzemben tartásért felelős szervezetet.

Féléves felülvizsgálat során meg kell vizsgálni:

 • az oltóvíz mennyiségét
 • az utántöltésre való szerelvények állapotát
 • a szívóvezeték állapotát
 • a lábszelep működőképességét
 • fűtött víztározók esetén a fűtési rendszer működőképességét

Az öt éves felülvizsgálat során meg kell vizsgálni:

 • a víztározó tisztítását
 • a víztározó szerkezetének, szigetelésének állapotát-szükség estén javítását
 • a szívóvezeték nyomáspróbáját
 • a fémszerkezetek festését
 • a tározó feltöltését, a szerelvények próbáját

 

Vízhozam mérés

A vízhozam mérést a tűzoltóvízforrásokon -az éves teljes körű karbantartáskor- valamint az épületek használatbavételi eljárása során is el kell végeztetni, és biztosítani kell az előírt vízmennyiséget. Vízhozam méréssel a tűzcsapok működőképessége is megállapítható.

A vízhozam mérés általános előírásai:

A vízhozam mérést megelőzően a tűzcsapot a tiszta víz megjelenéséig öblíteni kell és csak ezután kezdhető meg a vízhozam mérése. A földalatti és a földfeletti tűzcsapoknál a tűzcsapban mérhető statikus nyomást meg kell mérni. Földalatti tűzcsap esetén a tűzcsapra állványcsövet szerelünk, és annak csonkjain végezzük a mérést. A földfeletti tűzcsap esetén közvetlenül a tűzcsap csonkjain mérjük a vízhozamot. Mindkét csonkon, egyidejűleg mérjük a vízszállítást és a mérés alatt leolvassuk a pillanatnyi nyomás értékét is. Egyidejű mérés esetén, a két csonkon mért vízhozam értékek összegét kell a Tűzoltó vízforrás (tűzcsap) adatlapra feljegyezni. A vízhozam mérésekor az OTSZ előírása szerinti egyéb adatokat is fel kell jegyezni a Tűzoltó vízforrás (tűzcsap) adatlapra. Téli, fagyveszélyes időszakban a közlekedés biztonságát szem előtt tartva kell a mérést végrehajtani (felfagyás, csúszásveszély). A méréskor a szerelési, munkavédelmi, biztonságtechnikai előírásokat és a közúti munkavégzés szabályait be kell tartani!

Termékkategóriák
Minden jog fenntartva! - 2020 © iparbiztonsagkft.hu - webdesign: webmestered.hu